donderdag 28 november 2013

Busselton


Busselton.

Donderdag 21 november tot en met donderdag 28 november 2013

We staan een week op de gemeentecamping Kookaburra in Busselton. 220 dollar voor een week, 31,50 dollar per dag. Alleen basic voorzieningen, geen zwembad, geen internet. Het blijkt de goedkoopste camping van Busselton te zijn! Daarom staat deze camping vol. Campings in de buurt beginnen bij 35 dollar, maar voor 40 dollar sta je op Mandalay, met super voorzieningen en een prachtig zwembad en lieve meisjes aan de receptie, alles wat je maar kunt wensen. Iemand vertelt ons, dat rond de kerst de prijzen in Busselton kunnen oplopen tot boven de 100 dollar per nacht! Van Benidorm-achtige toestanden met bejaarde ‘overzomeraars’ merken we uiteindelijk weinig. Alleen op Kookaburrah staan veel grijze koppen, maar de overige campings van Busselton zijn maar matig bezet, en van een grijze golf is weinig te merken. 

Ons plekje op camping Kookaburrah in Busselton.

Marianne actief in onze openlucht keuken.


Nee, heel spannend is Busselton bij nader inzien niet. Het heeft de langste houten jetty (pier) van de zuidelijke hemisfeer, wel 1,8 kilometer de zee in. Tot 1973 een werkende haven, maar nu alleen nog een toeristen attractie. Veel winkels, ook gespecialiseerde winkels en een goed gesorteerde campingshop. Ons idee, dat je buiten de grote steden alleen maar standaard spullen kunt kopen, blijkt intussen achterhaald. Australië moderniseert in een hoog tempo en grote ketens veroveren het hele land. Heel veel nieuwbouw rond de steden. Het lijkt vaak verdacht veel op de Spaanse Costa’s, overal verkoopkantoren voor het volgende development, alle projecten liggen aan  ‘pristine beaches’ `en je kunt er heerlijk van je ‘retirement’ genieten. De prijzen rijzen de pan uit, maar er staat ook heel veel te koop. Blijkbaar willen veel mensen cashen, en dat is meestal geen goed teken. Ter oriëntatie: Een standaard Australisch huis in een woonwijk kun je kopen voor 450.000 dollar. Als het wat fraaier wordt, schiet de prijs snel boven de miljoen dollar. Hoogbouw komt buiten Perth vrijwel niet voor, allemaal vrijstaande huizen op een eigen stuk grond.

De jetty van Busselton, 1,8 kilometer de zee in. Wie het niet wil lopen kan voor 11 dollar met een treintje naar de kop van de jetty. Lopen is trouwens ook niet gratis, het kost 2,50 dollar pp.


Tussenspel: Mijn vraag waarom crabs in Mandurah niet kleiner mogen zijn dan 127 millimeter is opgelost! 127 millimeter is precies 5 inch, en bij de overgang van het Engelse matenstelsel naar het metrische matenstelsel heeft het bevoegd gezag 5 inch gewoon een op een omgerekend naar millimeters. Kennelijk heeft niemand het aangedurfd om van het ronde getal 5 inch een rond getal in millimeters te maken. Met dank aan mijn zwager Jos, voor de oplossing! Ik slaap weer een stuk rustiger.

Er is heel wat om rekening mee te houden als je in Australie een hengel wilt uitgooien.

We hebben een dagje rondgewandeld op Cape Naturaliste, ongeveer 25 kilometer west van Busselton. Heel fraaie strandjes en een outlook voor whales bij de vuurtoren. De toeristen info had ons beloofd, dat de whales tot 1 december zouden blijven, maar kennelijk was men vergeten dat ook aan de whales door te geven. We hebben twee uur staan kijken met een hele goede verrekijker en niets gezien. Vooruit, een handvol zeeleeuwen op een rotsblok, maar walvissen niet een. De ranger bij de vuurtoren vertelde ons later, dat er om deze tijd alleen nog maar blauwe vinvissen in de buurt zijn -die ochtend was er een gezien-, en die zitten alleen op diep water, ver uit de kust. De rest is al lang vertrokken naar de zuidpool om eens lekker van de krill te smikkelen. Wie walvissen wil zien, moet in september komen! Vooruit, zeiden we tegen elkaar, dan moeten we in september nog maar een keer terugkomen…

Speuren naar whales, zonder succes.

Zeeleeuwen op een rotsblok, ja, ze zitten er echt!


Verder veel rondgewandeld op het Pioneer Cemetery, waar de eerste bewoners van Busselton liggen begraven. Over de pioneers van Busselton komt er een apart blog.

Het weer is instabiel, al de hele week, winderig en aan de koude kant. ’s Nacht maar 14 graden, overdag blijft het regelmatig rond de 24…26 steken. Als we doorrijden naar het zuiden, wordt het nog kouder, en voor het binnenland geeft het weerbericht thunderstorms… Waar moeten we heen? Langer in Busselton blijven willen we niet, vooral omdat onze camping aan een doorgaande weg ligt en we regelmatig ’s nachts worden opgeschrikt door brullende uitlaten of luide stemmen. We kiezen uiteindelijk voor Dunsburry, de grotere broer van Busselton, ongeveer 50 kilometer naar het noorden aan de kust. Daar is een camping met zwembad, en daar hebben we wel zin in. Op naar Dunsburry!










1 opmerking:

  1. Ook onze ervaring uit december 2005 voor zuid-west WA was ook winderig koel weer. Met ons 2e rondje Australië in 2007-2008 hebben we daar rekening mee gehouden door het betere weer af te wachten in Broome WA. Zie onze foto's op G+. We waren bij vrienden in Mandurah voor de kerst 2007 uitgenodigd. Onze heetste kerst ooit met 45 graden 1e kerstdag.

    BeantwoordenVerwijderen